środa, 15 sierpnia 2012

Bo prawie jesień

W powietrzu zdecydowanie czuć już jesień. Inny kolor światła i dni coraz krótsze. Pies je za dwoje, a w mieszkaniu coraz więcej owadów. Muchy i biedronki szukają schronienia by przezimować. Jeszcze chwila, a wieczory będą pachniały pieczonymi jabłkami i szarlotką. Jesienną chandrę, jak co roku, zacznę przepędząć kubkiem rooibosa, dobrą książką i ciastem. Lubię ten czas, bo w domach wyjątkowo przytulnie.

Podejrzałam na mojewypieki.com tartę z jabłkami. Zrobiłam. Wyszło pysznie. 



Rustykalna tarta z jabłkami
(przepis w całości wyjęty z wyżej wymienionej strony) 

Składniki na ciasto:  
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej 
2 łyżki cukru 
szczypta soli 
3 łyżki lodowatej wody 
pół kostki zimnego masła (125 g), pokrojonego w kawałki

Składniki na nadzienie:  
4 duże jabłka, obrane, przekrojone na połówki, każda z połówek na 6 plasterków 
6 łyżek cukru 
1/3 łyżeczki mielonego cynamonu 
1 łyżka mąki pszennej 
2 łyżki rozpuszczonego masła (o którym kompletnie zapomniałam, mimo to ciasto się udało)

Ponadto:  
1 roztrzepane jajko do posmarowania 
4 łyżki dżemu morelowego [pominęłam]
Mąkę wymieszać z cukrem i solą, dodać masło, 3 łyżki wody, połączyć. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i schładzać w lodówce przez godzinę czasu.
Przygotować nadzienie. 4 łyżki cukru wymieszać z cynamonem, posypać jabłka, wymieszać. Pozostałe 2 łyżki cukru wymieszać z mąką w małej miseczce. Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt krążka o średnicy około 30 cm. Przenieść na dużą płaską blachę. (Ja rozwałkowuję zawsze ciasto na papierze, potem kładę odwrotnie na blaszce i usuwam papier - ciasto się nie łamie).
Rozwałkowane ciasto posypać mieszanką cukru i mąki, zostawiając 5 cm od brzegu na zawinięcie ciasta do środka. Wyłożyć jabłka, układając plasterek przy plasterku, zalać roztopionym masłem. Zawinąć 5 cm brzegi do środka. Nie trzeba się mocno starać by było równo - w tym cały urok tarty. Zawinięte brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem.
Piec w temperaturze 200°C przez około 40 minut, aż jabłka będę miękkie a ciasto złotawe. Dżem morelowy zagrzać w rondelku i posmarować nim jeszcze ciepłe jabłka [pominęłam]. Tartę zostawić na blaszce do wystygnięcia, po czym przenieść na duży talerz.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz