Rustykalna tarta z jabłkami
(przepis w całości wyjęty z wyżej wymienionej strony)
Składniki na ciasto:
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru
szczypta soli
3 łyżki lodowatej wody
pół kostki zimnego masła (125 g), pokrojonego w kawałki
Składniki na nadzienie:
4 duże jabłka, obrane, przekrojone na połówki, każda z połówek na 6 plasterków
6 łyżek cukru
1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki rozpuszczonego masła (o którym kompletnie zapomniałam, mimo to ciasto się udało)
Ponadto:
1 roztrzepane jajko do posmarowania
4 łyżki dżemu morelowego [pominęłam]
Mąkę
wymieszać z cukrem i solą, dodać masło, 3 łyżki wody, połączyć. Ciasto
uformować w kulę, zawinąć w folię i schładzać w lodówce przez godzinę
czasu.
Przygotować
nadzienie. 4 łyżki cukru wymieszać z cynamonem, posypać jabłka,
wymieszać. Pozostałe 2 łyżki cukru wymieszać z mąką w małej miseczce.
Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt krążka o średnicy około 30 cm.
Przenieść na dużą płaską blachę. (Ja rozwałkowuję zawsze ciasto na
papierze, potem kładę odwrotnie na blaszce i usuwam papier - ciasto się
nie łamie).
Rozwałkowane
ciasto posypać mieszanką cukru i mąki, zostawiając 5 cm od brzegu na
zawinięcie ciasta do środka. Wyłożyć jabłka, układając plasterek przy
plasterku, zalać roztopionym masłem. Zawinąć 5 cm brzegi do środka. Nie
trzeba się mocno starać by było równo - w tym cały urok tarty. Zawinięte
brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem.
Piec
w temperaturze 200°C przez około 40 minut, aż jabłka będę miękkie a
ciasto złotawe. Dżem morelowy zagrzać w rondelku i posmarować nim
jeszcze ciepłe jabłka [pominęłam]. Tartę zostawić na blaszce do wystygnięcia, po
czym przenieść na duży talerz.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz