W tak bure dni ratuję się, niestety nie zawsze zdrowym, jedzeniem. Dziś, wszelkie grzechy kulinarne, rozgrzeszy mi jednak kolacja ;)
Zainspirowana blogiem gotujzdrowo.com przygotowałam sałatkę.
Składniki (na oko):
- dynia hokkaido
- burak podłużny
- kiełki rzodkiewki
- owoce granatu
- mix sałat + jarmuż
- pestki słonecznika
- curry
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Dressing:
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- ocet balsamiczny
- miód
- sól morska do smaku
Przygotowanie:
Przygotowuję dressing dokładnie łącząc wszystkie składniki w miseczce. Doprawiam solą.
Dynię obieram ze skórki i kroję w kawałki. Skropioną oliwą z oliwek i posypuję curry. Piekę na papierze do pieczenie w temperaturze 190 stopni, przez ok. 15 minut.
Buraka obieram ze skórki i tnę na cienkie plasterki.
Mieszam sałaty z jarmużem. Dodaję lekko ciepłą dynię, pestki granatu i buraka. Całość posypuję, uprażonymi na suchej patelni, pestkami słonecznika. Zalewam dressingiem. Mieszam delikatnie.
Zajadam z kiełkami rzodkiewki.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz